Nyhed

Peter Møllgaard genudpeget som formand for Klimarådet

Professor Peter Møllgaard fortsætter som formand for Klimarådet i yderligere fire år efter indstilling fra et enigt råd. Samtidig er tre rådsmedlemmer blevet genudpeget og fortsætter i rådet, mens tre medlemmer takker af 1. marts 2023.

Professor og dekan ved Syddansk Universitet Peter Møllgaard er genudpeget som formand for Klimarådet for endnu en fireårig periode.

”Jeg glæder mig til de næste fire år. Med vores årlige vurderinger af regeringens klimaindsats og mange spændende analyser på vej, vil Klimarådet også de næste fire år komme med relevante vurderinger og anbefalinger til politikerne,” siger Peter Møllgaard.

Peter Møllgaards anden periode løber frem til december 2026.

Genudpegning af rådsmedlemmer

Peter Møllgaard er ikke det eneste medlem af rådet, hvis arbejde fortsætter de kommende år. Seniorforsker ved Aarhus Universitet Marie Trydeman Knudsen er også blevet genudpeget som medlem af Klimarådet for fire år mere fra 1. marts 2023, hvor hendes første periode løber ud.

Genudpegningerne af Peter Møllgaard og Marie Trydeman Knudsen er indstillet af Klimarådet i enighed og efterfølgende godkendt af klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i henhold til klimaloven.

Derudover har Peter Møllgaard som formand for Klimarådet ekstraordinært forlænget professor ved Københavns Universitet Katherine Richardson og forskningsleder ved Transportøkonomisk Institutt i Oslo Niels Buus Kristensen for en toårig periode. Deres anden periode som medlemmer af Klimarådet udløber 1. marts 2023, når de begge har siddet i Klimarådet i otte år. Forlængelsen sker for at styrke kontinuiteten i rådet. Klimaloven siger således, at to nuværende medlemmer af Klimarådet, efter udløbet af deres anden periode, kan udpeges af formanden for yderligere to år. Forlængelsen dækker således perioden frem til 1. marts 2025.

Tre rådsmedlemmer takker af 1. marts 2023

Mens nogle fortsætter i Klimarådet, takker andre af. Professor ved Københavns Universitet og næstformand i Klimarådet Jette Bredahl Jacobsen samt professor emeritus ved Danmarks Tekniske Universitet Poul Erik Morthorst og tidligere rigsstatistiker Jørgen Elmeskov udtræder af Klimarådet, når de alle tre har udløb af deres anden periode 1. marts 2023. Ingen af de tre rådsmedlemmer har ønsket at blive ekstraordinært forlænget med to år.

”Vi kommer til at savne Jette, Poul Erik og Jørgen. De har alle tre lagt masser af kræfter i arbejdet i Klimarådet, og de har en stor del af æren for den høje kvalitet, som kendetegner Klimarådets arbejde. Vi kommer til at savne dem for deres høje faglighed og energi, men også for deres personligheder og evne til tværfagligt samarbejde,” siger Peter Møllgaard.

Når de tre medlemmer træder ud af rådet, bliver der plads til tre nye. Det er endnu uvist, hvem det bliver.

Om udpegning af nye medlemmer til Klimarådet

Tre nye medlemmer vil blive indstillet af Klimarådet og skal formelt godkendes af ministeren. Medlemmer af Klimarådet udpeges for en periode på fire år og genudpegning kan ske én gang. Denne proces starter i november, med at Klimarådet identificerer hvilke kompetencer, der er behov for, hvorefter danske universiteter og videninstitutioner vil blive bedt om at nominere kandidater. Processen forventes afsluttet i god tid inden deres tiltrædelse 1. marts 2023.