Skæve afgifter fordyrer den grønne omstilling
Den grønne omstilling af opvarmningen i bygninger er allerede godt i gang, men afgifter står i vejen for den billigste løsning. Samfundet kan spare penge, hvis der satses på varmepumper i stedet for biomasse. Derfor anbefaler Klimarådet en øjeblikkelig afgiftsændring.
Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Det indebærer, at produktionen af fjernvarme skal foregå uden brug af fossile brændsler som kul og naturgas, og at opvarmning i bygninger heller ikke må baseres på individuelle olie- eller naturgasfyr.
Omstillingen af opvarmningen er allerede i gang. Flere varmeværker har i dag omstillet driften fra kul og naturgas til biomasse, og mange husejere installerer et træpillefyr i stedet for deres oliefyr. Den tendens ser ud til at fortsætte de kommende år.
Derimod kniber det med at få eldrevne varmepumper i spil i opvarmningen, og det er ærgerligt, for der er penge at spare, viser Klimarådets rapport "Afgifter der forandrer - forslag til klimavenlige afgiftsomlægninger".
Drivhusgasudledningen fra opvarmning er omtrent halveret fra 1990 til i dag og kan forventes at falde yderligere, da de grønne teknologier til opvarmning efterhånden er billigere end de gammeldags fossile teknologier. Det er et godt udgangspunkt, men vi kan faktisk gøre den grønne omstilling endnu billigere.
Varmepumper, der kører på 100 pct. grøn strøm, er samfundsøkonomisk billigere end biomasse, når det kommer til opvarmning. Men afgifterne står i vejen. Der betales i dag afgift på el til opvarmning, mens biomasse er fritaget for energiafgift. Derfor falder valget på biomasse i stedet for varmepumper hos mange fjernvarmeproducenter og husejere.
Hav rammerne på plads
De kommende 15 år skal over halvdelen af alle olie- og naturgasfyr udskiftes, og når grundbeløbet på ca. 2 mia. kr. til de decentrale fjernvarmeværker bortfalder i 2019, vil mange fjernvarmeproducenter se sig om efter en billigere varmeløsning. Så det gælder om at have de rette rammer på plads snarest, så fjernvarmeproducenter og husejere fremover vælger den billigste løsning samfundsøkonomisk set.
Klimarådet har regnet på de mulige gevinster ved at nedsætte afgiften på el til opvarmning med ca. 30 øre/kWh. Husholdninger og virksomheder kan spare ca. 1,3 mia. kr. om året på varmeregningen, og vi kan skære ca. 1 mia. kr. af samfundets regning for den grønne omstilling.
Hvis nu PSO-tariffen fjernes fra elregningen, er det så ikke nok? Desværre ikke helt. Fjernes PSO fra elregningen, opnås en del af ovennævnte gevinst, men der er stadig en ekstra gevinst ved at nedsætte elvarmeafgiften med ca. 10 øre/kWh.
Lad os gennemføre den grønne omstilling på en klog måde. Klimarådet anbefaler derfor, at afgiften på el til opvarmning sættes ned med ca. 30 øre/kWh.
Og lad det ske med det samme, så fjernvarmeværker og husejere kan træffe det rette valg.
(Debatindlæg bragt i Børsen d. 24. juni 2016)