Foregangsland
Danmark kan være et foregangsland ved at vise, hvordan naturgas omkostningseffektivt og hurtigt kan udfases. Flere lande i EU har både en høj gasandel i deres bygningsopvarmning samt en gammel og ineffektiv boligmasse. Danmark kan vise, hvordan man håndterer gasudfasning fra en ineffektiv bygningsmasse på en måde, der har et langt sigte, passer ind i den overordnede klima- og energiomstilling, samt giver mening for forbrugerne. Flere lande er også interesserede i en udbygning af fjernvarmen, og Danmark kan potentielt set levere gode eksempler på, hvordan man erstatter gas med lavtemperaturfjernvarme og udnytter overskudsvarme. Det vil omvendt ikke være i overensstemmelse med foregangslandsprincippet, hvis fjernvarmeudvidelser baseres på et øget forbrug af biomasse.
Omkostningseffektivitet
Klimarådets analyse viser, hvilke alternativer til gas der er mest effektive for samfundet, og hvilke lokale forhold der har betydning for en samfundsøkonomisk optimal omstilling. For det første, at lavtemperaturfjernvarme er en effektiv, langsigtet løsning, hvis der er adgang til gode varmekilder som overskudsvarme. For det andet, at et øget biomasseforbrug i fjernvarmen ikke vil være omkostningseffektivt. Og for det tredje, at en høj tilslutningsprocent er afgørende for den samfundsøkonomiske effektivitet af fjernvarmeforsyning, og at individuelle varmepumper er billigst, hvis der ikke kan opnås høj tilslutning.
Beskæftigelse og dansk erhvervsliv
Fokus på energieffektivisering, fjernvarme og varmepumper er umiddelbart positivt for dansk erhvervsliv. Det er dog et potentielt problem, at der er mangel på arbejdskraft og på materialer. Klimarådet angiver, at en mulig løsning er at prioritere ressourcer og arbejdskraft til de projekter, der kan implementeres hurtigst og med bedst samfundsøkonomi. Der er dog ikke regnet beskæftigelseseffekter af de enkelte scenarier, da beregningerne kun ser på et enkelt udvalgt gennemsnitsområde og ikke er skaleret op til hele økonomien.
Sammenhængskraft og social balance
De høje gaspriser rammer hårdest blandt lavindkomstgrupper. Men der er også risiko for social ubalance, hvis gasudfasningen kræver individuel finansiering af store investeringer i varmepumper, dyre tilkoblinger til fjernvarmenettet, eller hvis det kræver omfattende energirenoveringer. Samtidig er der risiko for meget høje varmepriser, hvis de fremtidige varmesystemer ikke implementeres med omtanke. Derfor er det vigtigt at tænke i forskellige finansieringsmodeller, der sikrer, at alle uanset indkomst kan blive afkoblet fra naturgas.
Den langsigtede grønne omstilling
Den bedste og mest energieffektive omstilling væk fra gasopvarmning skal tænkes sammen med løsninger på kort sigt, der hurtigt kan gøre danske bygninger fri af gas. Analysen ser derfor særligt på, hvordan kortsigtede varmepumpeløsninger kan tænkes sammen med langsigtede energiforbedringer og udrulningen af den effektive lavtemperaturfjernvarme.