CO2-pris i offentlige projekter konsistent med 70-procentsmålet
Ifølge Klimarådets anbefaling skal CO2e-prisen svare til det, det koster at reducere et ton CO2e for det dyreste tiltag, der skal til for at nå 70-procentsmålet. Siden Klimarådets rapport i 2020 er der sket store ændringer på klimaområdet. Der er vedtaget politik, der realiserer nogle af de dyre reduktionstiltag til at nå 70-procentsmålet. Det er fx tiltag for at fremme CCS. Det ændrer billedet, idet de resterende tiltag, der skal til for at nå målet, muligvis er billigere, end det der lå til grund for Klimarådets oprindelige anbefalede niveau på 1.500 kr. pr. ton. Derfor vil det kræve ny analyse at komme frem til det korrekte niveau under de nye betingelser. Anbefalingen er derfor gældende med modifikationer.
Siden Klimarådets udgivelse er CO2e-prisen i Finansministeriets nøgletalskatalog blevet opjusteret til 806 kr. (2023-priser) pr. ton CO2e i 2030, idet prisen følger forventningen til kvoteprisen. Det fremgår af opdateringen fra november 2023. I nøgletalskataloget er der derudover en sti for Klimarådets CO2e-pris til brug for følsomhedsanalyser. I dette forløb er prisen 1.725 kr. (2023-priser) pr. ton i 2030.
Der er altså delvist taget højde for Klimarådets anbefaling, og den vurderes derfor at være delvist fulgt. Det er samtidig positivt, at Finansministeriet arbejder på at lave en opdatering af CO2e-prisen uden for kvotesektoren, der stemmer overens med EU’s 55-procentsreduktionsmål. Denne opdatering bør ifølge Klimarådet tage udgangspunkt i Danmarks EU-forpligtelse i forhold til at nå 55-procentsmålet.
Status = gældende med modifikationer.