Fuldt nedslag for kvoteprisen i en drivhusgasafgift

En ensartet drivhusgasafgift i Danmark skal indrettes sådan, at EU-kvoteprisen trækkes fra den nationale afgift for kvoteomfattede virksomheder. På den måde bliver prisen for at udlede et ton CO2e ens på tværs af alle sektorer i Danmark.
Tværgående
År
2020
Anbefalingens status
Gældende med modifikationer
Adopted
Delvist
Emner
Drivhusgasafgift
Impact of emissions
Nationale
Latest status update
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Den 24. juni 2022 blev aftalen Grøn skattereform for industri mv. vedtaget af et bredt flertal af Folketingets partier. I aftalen er det vedtaget, at der gives et nedslag i afgiften på ca. 50 pct. af kvoteprisen til de kvotebelagte virksomheder. Klimarådets anbefaling er altså kun delvist fulgt.

Klimarådet mener fortsat, at et fuldt nedslag for kvoteprisen i CO2-afgiften er den ideelle løsning. Men idet der nu er indgået en aftale om en grøn skattereform, vil en ændring på dette punkt kræve en ny forhandling. Det vil næppe være gavnligt, idet det vil skabe usikkerhed for virksomhederne om deres fremtidige rammevilkår. Derfor er Klimarådets anbefaling gældende med modifikationer: status = gældende med modifikationer.

I december 2022 vedtog EU et nyt kvotesystem, som skal omfatte udledninger fra energiforbrug i individuel boligopvarmning, transport og mindre industrier. Det nye kvotesystem vil træde i kraft i 2027 og skal fungere separat fra det eksisterende kvotesystem. Det nye kvotesystem giver anledning til at overveje, om der også bør gives et nedslag i den danske CO2-afgift for kvoteprisen i sektorer, der er omfattet af det nye kvotesystem. Hvis man ønsker en ensartet pris på tværs af sektorer, så Danmark tager de billigste tiltag i anvendelse, set fra et europæisk og globalt perspektiv, kan det være et argument for også at give et nedslag for kvoteprisen i det nye kvotesystem.