Drivhusgasafgift på kulstofrige lavbundsjorder

Kulstofrige lavbundsjorder udleder store mængder drivhusgasser, selvom jorderne kun udgør en lille andel af det samlede landbrugsareal. De skal vådlægges for at stoppe udledningerne. Derfor bør der indføres en afgift på udledningerne fra de kulstofrige lavbundsjorder. Det forudsætter dog, at datagrundlaget er opdateret.
Landbrug og arealanvendelse
År
2020
Anbefalingens status
Gældende med modifikationer
Adopted
Nej
Emner
Drivhusgasafgift
Impact of emissions
Nationale
Latest status update
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Siden Klimarådets udgivelse er der sket ændringer i datagrundlaget for de kulstofrige jorder (tidligere kaldet kulstofrige lavbundsjorder). Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) ved Aarhus Universitet udgav i december 2023 et nyt kort over kulstofrige jorder. I rapporten nedjusteres arealet af kulstofrige jorder i omdrift fra 172.000 til omkring 118.000 hektar. Denne ændring skyldes primært, at det organiske kulstof i jordene er nedbrudt til CO2, så mange jorde ikke længere kan klassificeres som kulstofrige.

På baggrund af det nye tørvekort, vil reduktionspotentialet været 2,16 mio. tons CO2e i 2030 såfremt alle de kulstofrige jorder vådlægges forinden. Dette er dog uden de metanudledninger, som opstår efter at jorderne vådlægges. Forskere fra Aarhus Universitet er ved at revurdere emissionsfaktorerne for de kulstofrige jorder, og de nye emissionsfaktorer forventes at udkomme i forbindelse med Klimafremskrivning 2024. Reduktionspotentialet i 2030 forventes at blive opjusteret på baggrund af de nye faktorer.

Ekspertgruppen for grøn skattereform udgav deres anden delrapport om en drivhusgasafgift på landbruget i februar 2024. Ekspertgruppen anbefaler, at der gives 100 pct. kompensation for omkostningerne forbundet med vådlægning af kulstofrige jorder til jordejerne. Kompensationen skal kombineres med en afgift på 10 kr. pr ton CO2e udledt fra de kulstofrige jorde. Vurderes det, at den pågældende lovgivning ikke er nok til at opnå de forventede reduktioner fra jordene, foreslår ekspertudvalget at øge afgiften. Klimarådet har i Statusrapport 2024 anbefalet at der skal følges op på tilskudsordninger med mere håndfaste instrumenter, såfremt ordningerne ikke lever op til de ønskede effekter. Tilskudsmodellen for kulstofrige jorder er derfor i tråd med Klimarådets anbefalinger.

Siden Klimarådets analyse i 2020 er der givet yderligere tilskud til udtagning af kulstofrige lavbundsjorder i bl.a. Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra oktober 2021, og på Finansloven 2021. Dertil er der i 2023 blevet annonceret en ny kompensationsmodel for lodsejere. Modellen afventer endelig godkendes af EU-kommissionen.

Ved landbrugsaftalen fra 2021 blev der nedsat en ekspertgruppe for udtagning af lavbundsjorder. Ekspertgruppen vurderer, at det er en væsentlig barriere for udtagningshastigheden, at der er uklarhed om en kommende regulering af landbrugets udledninger.

Klimarådet anbefaler fortsat, at der lægges en afgift på de resterende kulstofrige jorder, men anbefalingen er gældende med modifikationer, idet Klimarådet anerkender, at tilskud til udtag af jorderne kan være et godt alternativ. Det skyldes, den usikkerhed der er ved af lægge en afgift på de kulstofrige jorder: status = gældende med modifikationer.

Ændringer og opdateringer
The status of the recommendation changed to gældende med modifikationer