Drivhusgasafgift på kulstofrige jorder
Trepartsaftalen
Den 18. november 2024 indgik regeringen sammen med en række andre partier en politisk aftale om Aftale om implementering af et grønt Danmark. I aftalen er det besluttet at indføre en afgift på udledninger fra kulstofrige jorder på 40 kr. pr. ton CO2e fra 2028. Derudover er det besluttet med oprettelsen af Danmarks grønne arealfond, at fonden kan medfinansiere opkøb af jord til udtagningsprojekter. Afgiften skal sammen med støtte fra arealfonden og de eksisterende lavbundsstøtteordninger sikre udtagelse af 140.000 hektar kulstofrige jorder inklusive randarealer inden 2030.
I 2027 skal aftalen genbesøges, og der skal tages stilling til, om afgiften skal forøges, hvis der ikke er udsigt til at realisere udtagningen inden 2030.
Klimarådet har i Statusrapport 2025 vurderet, at der er en risiko for, at det er nødvendigt med stærkere incitamenter, end der er lagt op til i trepartsaftalen for at opnå målsætningen for kulstofrige jorder i 2030. Genbesøget er derfor en vigtig mulighed for at skabe større incitamenter for udtagning af kulstofrig jord. Det er yderligere ikke helt klart, hvilke jorder der indgår i afgiftsgrundlaget, og hvilke der kan undtages fra afgift.
Status på anbefaling
Der er usikkerhed omkring implementeringen af afgiften. På baggrund af de usikkerheder, der eksisterer omkring afgiftsgrundlaget og den øvrige regulering af kulstofrige jorder, vurderer Klimarådet, at anbefalingen om en afgift på kulstofrige jorder er delvist fulgt.
Klimarådet har tidligere vurderet, at anbefalingen er gældende med modifikationer, idet Klimarådet anerkender, at tilskud til udtag af jorderne kan være et godt alternativ. Det skyldes den usikkerhed, der er ved at lægge en afgift på de kulstofrige jorder. Den kommende regulering af kulstofrige jorder bliver, blandt andet af den grund, en kombination af tilskud og afgifter.
Status = gældende med modifikationer.