Afgift på ikke-klimabæredygtig biomasse

Som et led i den grønne omstilling har vi i Danmark i høj grad omstillet vores energiproduktion til brug af biomasse frem for fossile brændsler. Den omfattende omstilling til biomasse skyldes blandt andet, at biomassen i Danmark har haft fordelagtige rammevilkår i form af tilskud og fritagelse for afgifter. Samtidig opgøres afbrænding af biomasse som CO2-neutralt i Danmarks klimaregnskab. Men i praksis vil afbrænding af de fleste typer af biomasse ofte have en negativ påvirkning på klimaet.
Energi, industri og varme
År
2018
Anbefalingens status
Gældende med modifikationer
Adopted
Nej
Emner
Bioenergi
Impact of emissions
Globale
Latest status update
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Der blev i 2021 indført bæredygtighedskrav for biomasse til energi. Efterfølgende er kravene blevet revidere. Reviderede krav forventes at træde i kraft den 21. maj 2025. Bæredygtighedskravene er uddybet her. Med revisionen af kravene bliver næsten al den træbiomasse, der anvendes til energi i Danmark, omfattet af kravene.

Klimarådet vurderer dog fortsat ikke, at kravene sikrer mod negative klimaeffekter som følge af dansk brug af træbiomasse til energi. Biomasse kan derfor ikke anses for klimaneutral, selv om bæredygtighedskravene er opfyldt. Der tages fx fortsat ikke højde for afbrændingens påvirkning af kulstoflagrene i skovene og den tidsdynamik, der er forbundet hermed. 

Klimarådets oprindelige anbefaling fra 2018 om en afgift på ikke-klimabæredygtig biomasse er altså stadig relevant. Det vil dog være vanskeligt at implementere den som en afgift på biomasse, der ikke opfylder bæredygtighedskrav. Den bør i stedet laves med det formål at skabe en afbalanceret og fremtidssikret incitamentsstruktur. Klimarådet anbefaling er gældende med disse modifikationer. 

Status = gældende med modifikationer.