Afgift på alle landbrugets udledninger

Klimarådet anbefaler, at en generel drivhusgasafgift også dækker landbrugets drivhusgasudledninger. En afgift gør klimabelastende landbrugsproduktion dyrere og tilskynder landbruget til at reducere dets udledninger. Dette kan enten ske ved teknisk omstilling af produktionen eller reduceret og ændret produktion.
Landbrug og arealanvendelse
År
2020
Anbefalingens status
Gældende
Adopted
Nej
Emner
Drivhusgasafgift
Impact of emissions
Nationale
Latest status update
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

I juni 2024 konkluderede den af regeringen nedsatte grønne trepart, at der skal indføres en afgift på en delmængde af landbrugets ikke-energirelaterede emissioner. Afgiftssatsen er på 300 kr. pr. ton CO2e og implementeres i 2030 på metanudledninger fra husdyrs fordøjelse og gødningshåndtering. Afgiften skal stige lineært til 750 kr. pr. ton CO2e frem mod 2035. Der indføres samtidig et bundfradrag svarende til 60 pct. af den gennemsnitlige udledning fra en given husdyrtype hvilket betyder, at den effektive afgiftssats reduceres.  

Treparten konkluderer også, at der gradvist fra 2028 til 2030 skal indføres en afgift på landbrugets udledninger fra udbragt kalk på marken på 750 kr. pr. ton CO2 og på udledninger fra kulstofrige lavbundsjorder. Afgiften på udledninger fra lavbundsjorder fastsættes til 40 kr. pr. ton CO2 fra 2028. 

Trepartens anbefalinger er endnu ikke vedtaget i Folketinget. Da der endnu ikke er vedtaget en afgift på alle landbrugets udledninger, er Klimarådets anbefaling endnu ikke fulgt: status = gældende.