Afgift på alle landbrugets udledninger

Klimarådet anbefaler, at en generel drivhusgasafgift også dækker landbrugets drivhusgasudledninger. En afgift gør klimabelastende landbrugsproduktion dyrere og tilskynder landbruget til at reducere dets udledninger. Dette kan enten ske ved teknisk omstilling af produktionen eller reduceret og ændret produktion.
Landbrug og arealanvendelse
År
2020
Anbefalingens status
Gældende
Adopted
Nej
Emner
Drivhusgasafgift
Impact of emissions
Nationale
Latest status update
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Klimarådet har analyseret effekterne af en drivhusgasafgift i analysen Landbrugets omstilling ved en drivhusgasafgift fra februar 2023. Konklusionen er, at en afgift på 750 kr. pr. ton CO2e vil føre til en reduktion i landbrugets udledninger på 45 pct. med brug af eksisterende teknologier. For at nå landbrugsaftalens mål om 55-65 pct. reduktion, er modning af nyere teknologier, udvikling af helt nye teknologier og en strukturel omstilling nødvendigt. Kvægproduktionen kan ikke, med de udledninger den har i dag, fortsætte på sit nuværende niveau, idet analysen viser, at de vil have svært ved at reducere deres udledninger med kendte teknologier.

Klimarådet anbefaler fortsat, at der lægges en afgift på alle landbrugets drivhusgasudledninger, og at afgiften indføres i god tid før 2030. Samtidig skal niveauet for en afgift annonceres hurtigst muligt. En hurtig udmelding om afgiftsniveauet er vigtigt for at sikre landbruget klare langsigtede rammevilkår. En afgift på landbrugets drivhusgasudledninger vil kunne drive både anvendelse af og udvikling af nye tekniske omstillingselementer. Derudover vil en afgift kunne drive en strukturel omstilling af landbruget hen mod mere klimavenlige produktionsformer. Det kan være en omstilling hen mod fx mere planteproduktion eller mod nye driftsformer som skovlandbrug eller nye former for planteproduktion.

Ved implementering af en afgift er der en række opmærksomhedspunkter som bl.a. er belyst i Klimarådets analyse. Det er bl.a. afledte effekter på natur og miljø, problemstillinger i forbindelse med sikring af permanens ved kulstofbindende omstillingselementer og lock-in effekter i forbindelse med fx investeringer i teknisk omstilling som begrænser den strukturelle omstilling.

I efteråret 2023 forventes Ekspertgruppen for en grøn skattereform at komme med deres anden delrapport om regulering af bl.a. landbrugets ikke-energirelaterede udledninger. Herefter forventes regeringen at fremlægge et forslag til en klimafgift på landbruget.

Der er endnu ikke vedtaget en afgift på alle landbrugets udledninger, og derfor er Klimarådets anbefaling endnu ikke fulgt: status = gældende.