Arbejd for ambitiøs og fælles regulering i EU

Klimarådet anbefaler, at regeringen arbejder for en ambitiøs og omkostningseffektiv EU-regulering af udledninger fra landbrug og arealanvendelse.
Landbrug og arealanvendelse
År
2022
Anbefalingens status
Gældende
Er anbefalingen fulgt?
Delvist
Emner
EU-regulering
Påvirkning af udledninger
Både nationale og globale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

I juni 2022 er EU’s miljøministre nået til enighed om en lovgivningspakke på klimaområdet, og dermed er en væsentlig del af Fit-for-55 pakken forhandlet på plads i rådet. Her er klimaministrene nået til enighed om at etablere et nyt kvotehandelssystem for vejtransport og opvarmning af bygninger, som dog ikke omfatter landbruget. Dermed er der stadig ikke noget fælles prissignal i EU omkring udledninger på landbrugsområdet. Til gengæld er Parlamentet og miljøministrene blevet enige om at forhøje klimamål for alle medlemsstater i sektorer som landbrug, transport og bygninger, ligesom der er indgået en aftale om LULUCF forordningen. Dette løser dog ikke udfordringerne for Danmark med nationalt baseret regulering, idet landbrugets andel af de samlede udledninger er lavere i mange andre EU-lande, som også får en væsentlig lavere reduktionsforpligtelse end Danmark.

Regeringen har dog arbejdet for en fælles EU Landsektor for landbrug og skov, som også inspirerede Kommissionens forslag til LULUCF Forordning i perioden efter 2030. Kommissionens forslag ville sikre reduktioner ved at fastsætte nationale mål for netto-udledninger fra Landsektoren. Kommissionens forslag om en Landsektor blev dog afvist af både ministerrådet og EU Parlamentet i forhandlingerne.

Desuden har Klimarådet foreslået, at regeringen arbejder for ensartede incitamenter eller regler for landbruget på tværs af EU for at maksimere efterspørgsel efter lavemissionsteknologi og mindske konkurrenceforvridninger. Det fremgår ikke af Klimaprogrammet, at regeringen har arbejdet aktivt for det.

Danmark bør altså fortsat arbejde for en ambitiøs fælles EU-regulering på området: status = gældende.