Ingen annullering af kvoter til opfyldelse i ikke-kvotesektor

EU’s kvotesystem tillader, at man annullerer kvoter frem for at reducere sine udledninger i ikke-kvotesektoren, som blandt andet omfatter transport og landbrug. Men Klimarådet anbefaler, at man ikke gør brug af muligheden.
Tværgående
År
2017
Anbefalingens status
Gældende med modifikationer
Er anbefalingen fulgt?
Nej
Emner
EU-regulering
Påvirkning af udledninger
Både nationale og globale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Danmark har siden Klimarådets udgivelse valgt at benytte sig af muligheden for at annullere 4 mio. kvoter, og kan vælge at annullere op til 4 mio. kvoter yderligere som led i at opfylde EU-forpligtelserne. Regeringen skal inden udgangen af 2024 tage stilling til, om Danmark vil annullere 1,6 mio. flere kvoter, end vi allerede har gjort. Beslutningen om de resterende 2,4 mio. kvoter skal tages inden udgangen af 2027. Det beskriver Klimarådet i Statusrapport 2024.

I Statusrapport 2023 skrev Klimarådet, at de seneste reformer af kvotemarkedet betyder, at klimaeffekten ved kvoteannulleringer vil komme tidligere, end de ville før reformerne. Præmisserne for Klimarådets tidligere anbefaling om ikke at annullere kvoter til opfyldelse af EU-forpligtelserne er således ikke længere fuldt gældende.

Med de seneste reformer af kvotemarkedet er der argumenter både for og imod kvoteannullering, som er beskrevet i Statusrapport 2024. Der er valide argumenter, for at både yderligere nationale tiltag og kvoteannullering kan være den bedste vej til opfyldelse af Danmarks EU-forpligtelser i ikke-kvotesektoren. Det er i sidste ende en politisk afvejning, hvilke argumenter der vejer tungest.

Klimarådet giver i Statusrapport 2024 ikke en egentlig anbefaling i spørgsmålet om kvoteannullering. I stedet har rådet belyst de væsentligste argumenter for og imod kvoteannullering i rapporten. Hvis man vælger ikke at annullere kvoter, er det dog vigtigt at være bevidst om, at det øger behovet for hurtig og markant handling, især i landbruget.

Eftersom Klimarådet i sin seneste rapport forholder sig neutralt til muligheden for at annullere kvoter, er anbefalingen gældende med modifikationer: status = gældende med modifikationer.