Kommentering af Klimaprogram 2023
Klimarådet konkluderede i juni i sin kommentering af Energistyrelsens Klimastatus og -fremskrivning 2023, at fremskrivningen formentligt undervurderer reduktionsbehovet for at nå 2025-målet. Dermed er der behov for mere klimapolitik, end fremskrivningen umiddelbart viser. Vurderingen bundede i, at en del af de reduktioner, som regeringen forventer frem mod 2025, ifølge Klimarådets vurdering er forbundet med betydelig risiko.
2025-målet lyder på en reduktion af udledningerne på 50-54 pct. i forhold til 1990. Klimafremskrivningen opgjorde reduktionsbehovet for målet til 0,2-3,3 mio. ton CO2e, dog med forbehold for at reduktionsbehovet kunne stige som følge af det endelige resultat af det såkaldte CCUS-udbud. I klimaprogrammet er reduktionsbehovet opjusteret til 0,5-3,7 mio. ton CO2e, som følge af at CCUS-udbuddet kommer til at give færre reduktioner i 2025 end oprindelig planlagt.
Det kan ikke undgås, at en fremskrivning af drivhusgasudledningerne er forbundet med usikkerhed. Klimarådets granskning af klimafremskrivningen identificerede dog en række skævheder i antagelserne bag 2025-udledningerne, hvilket førte til en konklusion om, at reduktionsbehovet for at nå 2025-målets 50-procentsgrænse med god sandsynlighed er over 2 mio. ton CO2e. Det skyldes, at størstedelen af de identificerede skævheder trækker i retning af højere udledninger. Det gælder fx forventningerne til aktivitetsnedgang på Aalborg Portland, raffinaderierne og de danske affaldsforbrændingsanlæg, hvor fremskrivningen forventer en større nedgang, end Klimarådet vurderer sandsynligt.
Regeringen forholder sig i Klimaprogram 2023 ikke til Klimarådets kommentarer til klimafremskrivningen om, at reduktionsbehovet risikerer at være undervurderet. Opgørelsesperioden for 2025-målet starter om mindre end tre måneder, da målet i henhold til den politiske aftale om 2025-målet opgøres som et treårigt gennemsnit. Potentialerne for de mulige tiltag, der kan bidrage til 2025-målet, bliver mindre og mindre.
Dermed er der i rådets optik en væsentlig risiko for, at 2025-målet ikke nås, medmindre der indføres yderligere drivhusgasreducerende tiltag end dem, som regeringen for nuværende har planlagt.
Indfrielse af 2025-målet er vigtigt af flere årsager. Én væsentlig årsag er, at det kræver en hurtig reduktionsindsats, hvis Danmark skal indfri sine reduktionsforpligtelser over for EU, som vedrører de samlede udledninger i perioden frem til 2020.