Vurderingsnotat — Offentliggjort den 16. november 2022

Kommentering af Global Strategi 2022

Klimarådet kommenterer i dette notat den tidligere regerings globale strategi. Den globale strategi er beskrevet i det sidste afsnit i Klimaprogram 2022 under overskriften Global Strategi 2022. Strategien beskriver den danske indsats de seneste år og oplister udvalgte danske prioriteter og indsatser for de kommende år. Den globale strategi tager afsæt i den tidligere regerings En Grøn og Bæredygtig Verden fra 2020, som har et længere sigte.

Klimarådet har i år for første gang valgt at udgive et selvstændigt vurderingsnotat om den globale strategi. Notatet vedrører den påvirkning, Danmark har på udledningerne udenfor landets egne grænser, som ikke er dækket af Danmarks territoriale mål.

Siden offentliggørelsen af den globale strategi den 23. september 2022 har der været afholdt valg til Folketinget. I skrivende stund er det uvist hvilken regering, der kommer efter valget. Klimarådets kommentering vedrører på den baggrund den daværende regerings globale strategi, men rådets kommentarer har relevans for klimapolitikken uanset hvilken regering, der sidder.

Vurderingsnotatet udgives, netop som flere nye rapporter igen har gjort status over den globale klimaindsats. Ifølge en ny rapport fra den meteorologiske verdensorganisation (WMO) har koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren aldrig været målt højere. Desuden så man i 2021 den hidtil største tilførsel af metan til atmosfæren, siden systematiske målinger begyndte for 40 år siden. Det er problematisk, fordi metan er en langt mere aggressiv drivhusgas end CO2 på kort sigt.

Samtidig viser FN’s årlige Emissions Gap rapport, at verden er på vej mod en temperaturstigning på 2,8 grader med den vedtagne klimapolitik og selv en fuld implementering af alle verdens klimaplaner for 2030, vil lede til en global temperaturstigning på 2,4-2,6 grader i 2100. Hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader, skal den globale udledning af drivhusgasser reduceres med cirka 45 pct. i 2030 i forhold til 2010. Dette fordrer ifølge Emissions Gap-rapporten en transformation af både de globale fødevaresystemer og af den finansielle sektor – foruden hurtigere ændringer i alle øvrige sektorer. Transformationen af fødevaresystemet omfatter kostændringer, udvikling af nye fødevarer og beskyttelse af økosystemer – udover reduktioner på bedriftsniveau og i værdikæden.

Emissions Gap-rapporten opfordrer regeringer til at understøtte de nødvendige ændringer på efterspørgselssiden gennem subsidier og beskatning. Desuden opfordrer rapporten til en reformation af den finansielle sektor gennem taksonomier, gennemsigtighed og regulering og ved at involvere både regeringer, banker, institutionelle investorer og andre finansielle aktører.

Klimarådet giver indledningsvist sin overordnede vurdering af strategien. Derefter kommenterer rådet på klimaaftrykket fra det danske forbrug, på det erklærede mål om at vende de globale finansieringsstrømme fra sort til grøn, på indsatser over for den internationale transport, samt på Danmarks indsats for at reducere de globale metanudledninger. Dette fokus skal blandt andet ses i lyset af Emissions Gap-rapportens anbefalinger. Til sidst kommenteres på gennemsigtigheden i den globale strategi.

Find hele notatet i læs mere-menuen.