Høringssvar: EU’s klimaberegninger kan forbedres

Nyhed
27. november 2019

EU Kommissionen har i de forløbne uger gennemført en høringsproces for de antagelser, der anvendes i vurderinger af EU's energipolitik. I et hørringssvar opfordrer Klimarådet EU-Kommissionen til at forbedre EU’s klimaberegninger.

EU-Kommissionen laver løbende analyser og modelberegninger, der danner grundlag for de politiske diskussioner, der er om EU's kommende klima- og energimål. Før større analyser gennemfører EU Kommissionen en høring, hvor alle interesserede kan give deres vurdering af de teknologi-antagelser, der lægges til grund for analyserne.

Potentiale for forbedringer
Klimarådet har i et høringssvar identificeret forskellige antagelser, der stiller centrale grønne løsninger dårligere i modelberegninger, end hvad der er tilfældet i virkeligheden. Det drejer sig blandt andet om fjernvarme, varmepumper, vindkraft, solceller og energilagring. Uden retvisende antagelser for disse løsninger vil ambitiøse klimamål se dyrere ud i Kommissionens beregninger og beslutningsgrundlag, end hvad der faktisk er tilfældet.

Klimarådet opfordrer samtidig Kommissionen til øget transparens og anbefaler, at man lader sig inspirere af Energistyrelsens Teknologikataloger, der er veldokumenteret, opdateres hyppigt og har data på alle de centrale energiteknologier.