Generel ensartet drivhusgasafgift
En stor del af udledningerne i Danmark er nu omfattet af drivhusgasafgifter. Siden Klimarådets anbefaling har Folketinget vedtaget drivhusgasafgifter inden for industrien, varme- og elproduktion samt den ikke-vejgående transport. Efterfølgende er der lavet en bred politisk aftale om at forhøje afgiften på diesel. Senest er der vedtaget en drivhusgasafgift i landbruget, som dækker over udledninger fra husdyr. Det var en del af trepartsaftalen fra november 2024.
Med trepartsaftalen er de fleste sektorer nu omfattet af CO2e-afgifter. Afgiften i landbruget omfatter dog ikke alle landbrugets udledninger, herunder udledningerne fra arealerne. Og CO2e-afgifterne er ikke ensartede på tværs af sektorerne. Derfor vurderes Klimarådets anbefaling nu at være delvist fulgt.
Afgift i industrien
Den 24. juni 2022 blev aftalen Grøn skattereform for industri mv. vedtaget af et bredt flertal i Folketinget. De nye CO2-afgiftssatser i 2030 er 750 kr. pr. ton CO2 for ikke-kvotebelagte virksomheder, 375 kr. pr. ton CO2 for virksomheder inden for kvotesektoren og 125 kr. pr. ton CO2 for mineralogiske processer mv. Det giver en samlet incitamentsvirkning på ca. 1.500 kr. ton CO2, når man samtidig inkluderer de foreslåede tilskudspuljer. Incitamentsniveauet stemmer overens med Klimarådets forslag.
Klimarådet viser i Statusrapport 2025, at det er usikkert, hvor mange reduktioner CO2-afgiften i industrien vil føre til. I 2026 og 2028 har partierne bag aftalen besluttet, at aftalen skal genbesøges. Klimarådet ser disse genbesøg som vigtige muligheder for at justere på reguleringen, hvis drivhusgasudledningerne ikke reduceres, som regeringen forventer.
Afgift i landbruget
Den 18. november 2024 blev aftalen Aftale om Implementering af et Grønt Danmark (trepartsaftalen) vedtaget af et bredt flertal i Folketinget. I aftalen indføres en afgift på en delmængde af landbrugets ikke-energirelaterede emissioner. Afgiftssatsen er på 300 kr. pr. ton CO2e og implementeres i 2030 på metanudledninger fra husdyrs fordøjelse og gødningshåndtering. Afgiften skal stige lineært til 750 kr. pr. ton CO2e frem mod 2035. Der indføres samtidig et bundfradrag svarende til 60 pct. af den gennemsnitlige udledning fra en given husdyrtype, hvilket betyder, at den effektive afgiftssats reduceres, så den udgør 120 kr. pr. ton CO2e i 2030 og 300 kr. pr. ton CO2e i 2035.
Ifølge aftalen indføres der også en afgift på landbrugets udledninger fra udbragt kalk på marken på 750 kr. pr. ton CO2, der gradvist indfases fra 2028 til 2030, samt en afgift på udledninger fra kulstofrige lavbundsjorder. Afgiften på udledninger fra lavbundsjorder fastsættes til 40 kr. pr. ton CO2 fra 2028.
Partierne bag trepartsaftalen har besluttet, at afgiften på udledninger fra husdyr skal genbesøges i 2032.
Status for anbefalingen
Ensartede CO2e-afgifter, der omfatter alle sektorer, er et omkostningseffektivt virkemiddel til at nå Danmarks klimamål. Klimarådet anbefaler derfor fortsat generelle CO2e-afgifter til at nå kommende klimamål. De planlagte genbesøg af aftalerne giver mulighed for at tilrette CO2e-afgifterne, hvis politikken ikke får den forventede effekt. Derfor er anbefalingen stadig gældende.
Status = gældende.