Debatindlæg

Birch Sørensen: Usikkerheden om grøn omstilling gift for investorer

DEBAT - Regeringen har netop fremlagt et forslag til ændret finansiering af PSO-støtten, der blandt andet dækker udgifter til grøn omstilling. 

Forslaget er, at PSO flyttes over på finansloven, og at de planlagte kystnære vindmøller annulleres eller udskydes. 

EU har gjort Danmark opmærksom på, at den nuværende ordning er i strid med statsstøttereglerne, og inden 2017 skal der findes en ny løsning.

Kort forinden udkom også dele af ministeriernes længe ventede afgiftsanalyse, herunder delen om PSO. 

Hent inspiration i Europa

På de mere end 100 sider er der desværre ikke blevet plads til en analyse af to oplagte løsningsforslag, nemlig ordningerne i Tjekkiet og Tyskland. 

Disse to ordninger lader den del af PSO'en, der er betaling for grøn strøm, blive på elregningen og beskrives nærmere i Klimarådets PSO-analyse "Midt i en energiomstilling - udfordringer og løsninger for den danske PSO-ordning" fra april.

Tyskland supplerer PSO'en med en såkaldt udbudsordning, og Tjekkiet har en målerafgift, der afhænger af "tykkelsen på elledningen" ind i huset. 

Det gode ved begge ordninger er, at de lever op til det sunde brugerbetalingsprincip om, at alle elkunder skal betale det, det koster at producere strøm. Disse to ordninger fortjener derfor seriøse overvejelser, inden man lægger sig fast på en løsning.

Stabile rammer for investorer

Gennemføres regeringens forslag om at flytte PSO fra elregningen til finansloven alligevel, er det vigtigt at sikre, at der skabes så stabile rammer for investorerne i grøn energi som muligt. 

Hvis der er stor usikkerhed om den politiske retning, øger man udgifterne til den grønne omstilling, da investorerne tager sig betalt for større usikkerhed. 

Stabile rammer kræver, at politiske forlig på energi- og klimaområdet fastholdes. 

Genåbnes forlig igen og igen, og udskydes eller droppes aftalte tiltag, mindsker det troværdigheden til, at politikerne vil leve op til det langsigtede mål om fossil uafhængighed i 2050. 

Det bliver dyrt, for så tager investorerne sig betalt for den øgede risiko.

PSO skal holdes fra finansloven

I dag udbetales støtte til vindmøller over en årrække som et tillæg til markedsprisen på el, men i praksis er der tale om støtte til investering i grøn elproduktion. 

Hvis disse rammer fortsat skal være stabile, bør vindmøllestøtte på finansloven tænkes som langsigtede offentlige investeringer og ikke som daglig drift. 

Det taler for, at PSO'en ligesom offentlige investeringer ikke skal ligge under udgiftslofterne på finansloven.

En fjernelse af PSO fra elregningen vil også sænke prisen på el markant, og det betyder et generelt øget elforbrug. 

Klimarådet er stor fortaler for elektrificering som en del af den grønne omstilling. 

Men det skal være en elektrificering, hvor grøn strøm erstatter fossile brændsler, og ikke bare et højere elforbrug generelt. 

Stiger elforbruget, skal man være villig til også at udbygge tilsvarende med vindmøller og andre grønne teknologier, ellers bliver vores strøm mindre grøn - og vi har tabt et skridt på vejen mod det langsigtede mål om fossil uafhængighed. 

Vi skal hele tiden fremad

Omkring halvdelen af vores strøm er allerede i dag grøn, det vil sige produceret med vedvarende energi som vind og biomasse. 

Inden for varme og transport er der oplagte muligheder for, at el kan erstatte fossile brændsler og dermed bringe os nærmere fossil uafhængighed i 2050. 

Hvis det skal fortsætte, må vi ikke gå i stå - eller endnu værre gå baglæns ved at aflyse planlagt vedvarende energi. 

Det er afgørende, at støtten til grøn energi skaber de rette betingelser for en jævn kapacitetsudbygning. 

Hvis vi går i stå nu, skal der en hæsblæsende og dyr slutspurt til for at nå målet i 2050.

 

(Debatindlæg bragt i Børsen d. 17.05.2016)