Husk det lange perspektiv
Af Peter Birch Sørensen
Formand for Klimarådet og professor i Økonomi ved Københavns Universitet
I Klimarådet pegede vi i vores første rapport på en række af de udfordringer, Danmark står over for i de kommende årtier for at sikre, at vi udvikler os i retning af et lavemissionssamfund. Altså et samfund med en energiforsyning baseret på vedvarende energi og markant lavere udledninger af drivhusgasser fra de øvrige sektorer.
For at give politikerne mulighed for at træffe beslutninger, der bringer os i den rigtige retning, er der behov for at få skabt så meget viden om de forskellige aspekter af omstillingen som muligt. Derfor er det positivt, at Danmark nu har fået en hurtigt arbejdende Energikommission, der med en formand hentet fra toppen af erhvervslivet skal belyse nogle af de energirelaterede emner i forbindelse med den grønne omstilling.
Et væsentligt element i det arbejde, kommissionen nu skal i gang med, er en hands-on analyse af de energimæssige udfordringer for den danske forsyningssektor og de danske virksomheder med afsæt i en praktisk systemtilgang. En kortlægning af de nødvendige investeringer i de kommende år vil udgøre et godt og solidt grundlag for det videre arbejde med den grønne omstilling.
Store europæiske muligheder for vedvarende energi
Energikommissionen skal også belyse, hvordan det danske energisystem i højere grad kan tænkes sammen med resten af Europa. Der ligger som bekendt store muligheder i et mere sammenhængende europæiseret energisystem. Samtidig er det også nødvendigt med en erkendelse af, at det nuværende elmarked ikke er skruet sammen, så det alene kan håndtere den store omstilling, vi står over for. Det er derfor positivt, at en af Energikommissionens opgaver bliver at arbejde videre med de tanker, der allerede er gjort i Energinet.dk’s markedsmodel 2.0.
Kommissionen bør i dette arbejde have fokus på, at der skabes et marked, som kan sikre investeringer i vedvarende energi. Det nuværende markedsdesign har svært ved at sikre elproducenterne den aflønning af det faste kapitalapparat, som er nødvendig for, at den nuværende elproduktionskapacitet kan opretholdes og udbygges på sigt. Det fremtidige markedsdesign og støttesystem for vedvarende energi må tage højde for dette problem.
Vigtigt at huske det lange sigt
Danmark skal i 2050 være omstillet til et lavemissionssamfund. Det er nødvendigt for at Danmark kan leve op til EU-målsætningen om en reduktion på 80-95 pct. i 2050 i forhold til 1990, og det sikrer samtidig, at Danmark påtager sig sit medansvar som en del af det globale samfund for at modvirke klimaforandringerne. Energikommissionen skal i det kommende år også give deres bud på, hvordan Danmark kan opfylde sine internationale klimamålsætninger frem mod 2030 billigst muligt. Her er det vigtigt, at kommissionen ikke lader sig friste af, hvor der kan spares på helt kort sigt.
Omstillingen til et lavemissionssamfund kræver store forandringer i både den danske energiproduktion og energiforbrug. Derfor er det afgørende, at udviklingen ikke tænkes i etaper, men ses i forhold til det endelige mål, hvis vi skal sikre en så omkostningseffektiv omstilling som muligt. Kortsigtede gevinster kan nemt blive dyre på sigt, hvis de ikke bringer os i den rigtige retning mod 2050.
Vi ønsker fra Klimarådets side Energikommissionen alt mulig held og lykke med opgaven og ser frem til at følge kommissionens arbejde i løbet af det kommende år.
(Indlæg bragt i Altinget d. 13.04.2016)