Nyhed

Klimarådet inviterer universiteter og vidensinstitutioner til at indstille nye kandidater til Klimarådet

Klimarådet har netop inviteret alle universiteter og vidensinstitutioner til at indstille eksperter som medlem af Klimarådet. Den 1. marts 2023 udtræder tre siddende medlemmer af Klimarådet, fordi deres anden og dermed sidste periode udløber. Derfor skal Klimarådet nu finde tre nye medlemmer.

Klimarådet er et uafhængigt rådgivende ekspertorgan, der bl.a. skal rådgive den siddende regering om, hvordan omstillingen til et klimaneutralt samfund kan ske. Rådet består af én formand og otte medlemmer.

Ifølge klimaloven skal rådet sammensættes af eksperter med bred ekspertise og et højt klimarelevant fagligt niveau inden for energi, bygninger, transport, landbrug, miljø, natur, økonomi, klimavidenskabelig forskning og adfærdsforskning af relevans for klimaområdet. Klimarådet har vurderet, at der i den kommende periode vil være et særligt behov for at styrke kompetencerne inden for energiområdet, biomasse og skovbrug, samt globale forhold.

Fakulteter kan indstille kandidater, men man kan også indstille sit eget kandidatur. Det kræver dog en accept fra nærmeste leder, fx institutleder, dekan eller rektor. Der skal indsendes CV og begrundet indstilling for hver kandidat. Indstillede kandidater vil ikke blive offentliggjort.

Der er frist for indstilling af kandidater den 19. december, hvorefter rådet vil indstille de nye rådsmedlemmer til udpegning af klima- energi- og forsyningsministeren. Rådet vil også kunne indstille kandidater, der ikke er blevet indstillet af universiteter eller vidensinstitutioner.

Invitationen til indstilling af kandidater kan findes i læs mere-menuen.

Om udpegning af nye medlemmer til Klimarådet 

De tre nye medlemmer vil blive indstillet af Klimarådet og skal formelt udpeges af klima-, energi- og forsyningsministeren. Medlemmer af Klimarådet udpeges for en periode på fire år og genudpegning kan ske én gang. I opslaget har Klimarådet identificeret hvilke kompetencer, der er behov for og hvad der lægges vægt på i udvælgelsen. Processen forventes afsluttet i god tid inden deres tiltrædelse 1. marts 2023.