Analyse — Offentliggjort den 1. december 2022

Fra gas til grøn varme

Krigen i Ukraine har fået vores øjne op for afhængigheden af russisk naturgas, og det har accelereret den politiske beslutning om, at naturgas og olie skal ud af den danske varmeforsyning. Med Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 besluttede et stort flertal i Folketinget, at der ikke skal anvendes naturgas til rumopvarmning i 2030, og at der ikke skal anvendes nogen former for gas til rumopvarmning i 2035.1 Derfor er det besluttet, at kommunerne, fjernvarme- og gasforsyningsselskaber skal planlægge en udfasning af naturgas fra rumopvarmning. En hurtig udfasning af naturgas og olie vil være en klimamæssig fordel, men også en fordel for forsyningssikkerheden i Europa.

Den 1. januar 2020 var der ca. 400.000 bygninger med naturgasfyr i Danmark. Jf. aftalen om grøn varme er kommunerne og fjernvarmeselskaberne ved at lægge sidste hånd på de langsigtede varmeplaner i de danske byer. Inden udgangen af 2022 skal alle danskere med gasfyr have modtaget et brev fra deres respektive kommuner, hvor de får at vide, om de kan få fjernvarme, om de skal overveje at skifte fyret ud med en varmepumpe, eller om de kan forblive på gasnettet.

Hastighed er et must i den grønne omstilling, men langsigtede løsninger kræver, at vi graver et spadestik dybere, så vi kan få lagt de rette planer. Her er det specielt vigtigt at se på sammenhængen mellem, hvordan vi producerer varmen, og hvordan bygningerne bedst udnytter varmen. Formålet med Klimarådets analyse er derfor at undersøge, hvordan vi får skabt rammerne for en samfundsøkonomisk optimal udfasning af naturgas i den danske varmeforsyning. Analysen peger på, hvilke varmeløsninger der er bedst for samfundet på kort og lang sigt, og hvilke barrierer der er for hurtig implementering af nye varmesystemer, der samtidig peger frem mod de langsigtede løsninger.