Foregangsland
Danmark kan være et foregangsland på klimaområdet på flere måder. En af dem kan være ved at sikre en høj udnyttelse af egne vedvarende energiressourcer, som fx havvind, som giver mulighed for eksport af grøn strøm eller grøn energi i bredere forstand. En anden måde kunne være, at Danmark medvirker til fortsat at drive teknologiudviklingen inden for områder som havvind eller power-to-X. Inden for havvind har Danmark en veletableret position som foregangsland, som der bør være fokus på at fastholde.
Bæredygtig erhvervsudvikling og dansk konkurrencekraft
Særligt udviklingen inden for havvind får stor international opmærksomhed, og Danmark har igennem de seneste årtier markeret sig som en vigtig aktør i udviklingen og kommercialiseringen af havvind. Dette skyldes en bred vifte af aktører inden for både forskning og udvikling, producenter af vindmøller, udviklere og ejere af vindmølleparker og offentlige myndigheder. Et fortsat fokus på udviklingen af havvind må forventes at bidrage positivt til fortsat erhvervsudvikling og dansk konkurrencekraft.
Offentlige finanser
Der er indikationer på, at havvind i fremtiden kan etableres støttefrit og potentielt set bidrage med en indtægt til staten. Det er vigtigt, at havvind betragtes som et fælles samfundsgode, der bør udnyttes effektivt og om muligt sikre en indtægt til staten. Derfor vurderer Klimarådet, at øget udbygning med vind og sol ikke vil belaste statskassen i betydeligt omfang.
Beskæftigelse
Der kan være et betydeligt jobpotentiale ved udbygningen af vedvarende energi. Eksempelvis peger Dansk Energi på, at der i forbindelse med etableringen af kommende havvindmølleparker, herunder energiøer ved Bornholm og i Nordsøen, vil være behov for op til omkring 25.000 årsværk. Disse jobs kan i et vist omfang være med til at øge beskæftigelsen i dele af Danmark, hvor beskæftigelsen ellers forventes af falde, som resultat af en generel drivhusgasafgift. Det er vigtigt at have fokus på at sikre tilstrækkelige mængder kvalificeret arbejdskraft. Dette gælder både for udbygningen af vedvarende energi og for kommende netforstærkninger og –udvidelser.
Kulstoflækage
Flere af vores nabolande forventes ikke at være fuldt omstillede til grøn elproduktion i 2030. Derfor er der en risiko for, at en øget dansk elektrificering medfører øgede udledninger i udlandet, hvis ikke der er tilstrækkelige mængder grøn strøm i Danmark. Risikoen for, at klimaeffekten af elektrificeringstiltag forringes, er særlig stor for power-to-X, som anvender store mængder strøm relativt til hvor meget det reducerer udledningerne. Klimarådet fremhæver derfor, at der bør etableres nok vedvarende energi til, at Danmark undgår nettoimport af strøm.