Regulering af biomasse til energiformål

Mere fjernvarme bør ikke lede til et øget forbrug af biomasse, og elforsyningen bør sikres uden et højt forbrug af biomasse. Biomasse er en knap ressource, og afbrænding af biomasse er ikke altid klimavenligt. Samtidig er det ifølge en af Klimarådets analyser en samfundsøkonomisk dyr varmekilde sammenlignet med elbaserede alternativer.
Energi, industri og varme
År
2022
Anbefalingens status
Gældende
Er anbefalingen fulgt?
Nej
Emner
Bioenergi
Varmeforsyning
Grøn strøm
Påvirkning af udledninger
Globale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Klimarådet peger i Statusrapport 2024 på, at regeringen bør lave en samlet strategi for Danmarks forbrug af biomasse. Strategien bør tage stilling til, hvordan Danmarks forbrug af biomasse bedst aftrappes til et globalt bæredygtigt niveau. Klimarådet peger desuden på, at der bør sikres mere retvisende incitamenter, så afbrænding af biomasse ikke fremmes mere, end hvad klimapåvirkningen tilsiger.

Klimarådet peger i analysen Danmarks klimamål i 2050 fra august 2024 på, at biomasse vil spille en central rolle i at opfylde langsigtede klimamål.

Analysen konkluderer, at biogent kulstof er en knap global ressource, da det både er livsgrundlag for levende organismer og samtidig skal bruges til materialer, energi og til negative udledninger via kulstoflagring.

Analysen anbefaler, at Danmark ikke baserer sin målopfyldelse i 2050 på import af biomasse og biobrændstoffer opgjort på nettobasis. Ligeledes bør opfyldelsen af danske klimamål ikke baseres på kulstoflagring af importeret biogent kulstof.

Klimarådets anbefaling er endnu ikke fulgt og fortsat gældende: status = gældende.