Design af kommende udbud for havvind

Danmarks elforbrug skal i høj grad dækkes af grøn strøm fra havvind. Det skal blandt andet ske ved at designe udbudsmodellen for havvindmølleparker godt. Designet kan bidrage til, at Danmark er på forkant med elforbruget, og at der er gavnlig konkurrence blandt budgivere.
Energi, industri og varme
År
2022
Anbefalingens status
Fulgt, derfor ikke længere gældende
Er anbefalingen fulgt?
Ja
Emner
Grøn strøm
Påvirkning af udledninger
Globale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

I Tillægsaftale om udbudsrammer for 6 GW havvind og Energiø Bornholm er aftalepartierne blevet enige om; ”… at udbyde 6 GW havvind placeret i områderne Hesselø, Nordsøen I (tre områder), Kattegat II og Kriegers Flak II” og har desuden fastlagt udbudsrammer herom.

Endvidere er aftalepartierne blevet enige om: ”…at igangsætte udbud af 3 GW havvind som en del af Energiø Bornholm med henblik på realisering inden udgangen af 2030.”

Aftalen fastslår, at pris skal være det eneste konkurrenceparameter i udbuddene, mens der samtidig fastlægges en række adgangskrav til bæredygtighed og social ansvarlighed. Dermed er der umiddelbart sikret konkurrence i de kommende udbud.

Hvis udbygningen af havvind forløber planmæssigt efter aftalen, og hvis der samtidig foretages en stor udbygning af vedvarende energi på land, vil elproduktionen i Danmark nogenlunde modsvare den stigende efterspørgsel på strøm. Regeringen bør dog stadig være opmærksom på, om udbygning forløber planmæssigt og samtidig er tilstrækkelig til at følge med efterspørgslen. Endvidere er det relevant at inddrage hensynet om nettoeksport af grøn strøm med tanke på at bidrage til fortrængning af fossil strøm i resten af Europa: status = fulgt, derfor ikke længere gældende.

Ændringer og opdateringer
Anbefalingens status ændret til fulgt, derfor ikke længere gældende
Er anbefalingen fulgt? ændret til ja