Fastholdelse af PSO’en på elregningen

Energiforsyningen skal gradvist omstilles til vedvarende energi, hvis vi skal nå de danske klimamål. Elproduktion baseret på vedvarende energi er historisk blevet støttet via den såkaldte PSO-ordning, hvor omkostningerne herved finansieres via elregningen med en tarif. PSO-støtten har været drivende for de danske investeringer i elproduktion baseret på vedvarende energi.
Energi, industri og varme
År
2016
Anbefalingens status
Ikke længere gældende
Er anbefalingen fulgt?
Nej
Emner
Grøn strøm
Påvirkning af udledninger
Nationale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Siden Klimarådets analyse er PSO-tariffen blevet afskaffet. Det blev aftalt  den 17. november 2016  i en politisk aftale. Det blev aftalt af udfase PSO-tariffen gradvist frem imod 2022. PSO-udgifterne er fra 2017 derfor løbende blevet flyttet fra den forbrugerbetalte PSO-tarif til finansloven. Udgifterne vil være fuldt indfaset på finansloven i 2022 og dermed var PSO-systemet være fuldt afviklet 1. januar 2022.

Klimarådets anbefaling er altså ikke fulgt. Anbefalingen er dog heller ikke længere gældende, idet der ikke længere er en klar kobling mellem elforbrug og udbygning af vedvarende energi. Derudover er støttebehovet praktisk taget forsvundet. Sidstnævnte ses f.eks. ved, at gennemførelsen af udbuddet af Thor Havvindmøllepark er sket uden støtte: status = ikke længere gældende.