Flere midler til behandling af klagesager i forbindelse med udbygning af vedvarende energi

Den grønne omstilling kræver en omfattende elektrificering. Derfor er der brug for en hurtigere udbygning af vedvarende energiproduktion. Udbygning af vedvarende energi skal blandt andet godkendes af myndighederne før projekterne kan sættes i gang. Så for at sikre en hurtig udbygning er det vigtigt, at sagsbehandlingen også foregår hurtigt.
Energi, industri og varme
År
2020
Anbefalingens status
Gældende med modifikationer
Er anbefalingen fulgt?
Ja
Emner
Grøn strøm
Påvirkning af udledninger
Globale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Siden Klimarådets rapport er behovet for både hurtige og større kapacitet til behandling af klagesager steget. I Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 er et flertal i Folketinget blevet enige om at firdoble vedvarende energi på land. I aftalen igangsættes der initiativer, der styrker lokal opbakning til opstilling af sol- og vindenergi, og initiativer der skal gøre sagsbehandlingstiden kortere. Blandt andet styrkes det eksisterende beredskab til klagesagsbehandling af sol- og vindprojekter og forlænges med 5 mio. kr. i 2024 og der tilføres 25,5 mio. kr. årligt i 2025 og 2026. Formålet er, at klagesager vedrørende sol- og vindprojekter fortsat kan afgøres inden for seks måneder.

NEKST-arbejdsgruppen Mere sol og vind på land har i deres endelige afrapportering identificeret en række tiltag, som kan hjælpe med en mere effektiv klagesagsbehandling. Hvis disse anbefalinger følges, kan det potentielt lette ressourcepresset på behandlingen og dermed være med at til sikre, at der er tilstrækkelige midler til behandling af klagesager.

Da der er afsat penge til klagesager frem til 2026 vurderes det, at anbefalingen er fulgt. Efter 2026 kan der dog potentielt godt være et behov for finansiering af klageberedskab efter 2026. Derfor er Klimarådets anbefaling gældende med modifikationer: status = gældende med modifikationer.