Krav til energirenovering af kommunale og regionale bygninger
EU’s Fit-for-55 pakke indeholder ændringer i energieffektiviseringsdirektivet og bygningsdirektivet.
I september 2023 blev en ny omarbejdning af energieffektiviseringsdirektivet (EED) vedtaget. Direktivet indeholder blandt andet en forpligtelse om, at mindst 3 pct. af det offentliges samlede etageareal, som har et energimærke lavere end B pr. 1. januar 2024, renoveres årligt.
I maj 2024 blev en ny omarbejdning af bygningsdirektivet (EPBD) vedtaget. Direktivet indeholder blandt andet krav til minimumsstandarder, dvs. mindstekrav til energimærker, for ikke-beboelsesejendomme, inklusiv offentlige bygninger.
Klimarådet har i Statusrapport 2025 vurderet, hvorvidt Danmark forventes at opfylde de to forpligtelser uden yderligere politiske tiltag. I rapporten konkluderes det, at:
- der fortsat er stort potentiale for at energieffektivisere de offentlige bygninger. Nuværende politik opfylder ikke forpligtelsen i EED om at renovere offentlige bygninger med en renoveringsrate på 3 pct. årligt fra 2025 til 2030.
- Danmark ikke på nuværende tidspunkt opfylder forpligtelsen om minimumsstandarder for energimæssig ydeevne i offentlige ikke-beboelsesejendomme i 2030 og i 2033.
SVM-regeringen skriver i en Køreplanfor energieffektivitet fra 2024, at man forventer at kunne træffe en endelig beslutning for, hvordan kravene til energirenovering af offentlige bygninger i EED skal implementeres i 2025.
Der er dermed endnu ikke gennemført virkemidler i Danmark til at sikre overholdelse af den nye EU-lovgivning. Derfor anses anbefalingen for endnu ikke at være fulgt og stadig gældende.
Status = gældende.