Klimamærkningsordninger på fødevarer

Vores fødevarevaner efterlader et stort CO2-aftryk, og derfor skal en mere klimavenlig kost blive en normal del af forbrugerens hverdag. Her kan et klimamærke hjælpe til at informere forbrugeren om, hvilke fødevarer der er klimavenlige.
Landbrug og arealanvendelse
År
2021
Anbefalingens status
Gældende
Er anbefalingen fulgt?
Delvist
Emner
Forbrug
Påvirkning af udledninger
Både nationale og globale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Siden Klimarådets analyse har regeringen i april 2022 afsat 9 mio. kr. til udvikling af et statskontrolleret klimamærke, og i denne sammenhæng har regeringen nedsat en arbejdsgruppe, der består af aktører fra blandt andet fødevaresektoren og detailhandlen.

Arbejdsgruppen overrakte den 27. april 2023 sine anbefalingerne til det kommende klimamærke på fødevarer. Arbejdsgruppen anbefaler, at et klimamærke skal kunne anvendes på alle fødevarer, herunder drikkevarer, og at mærket baseres på en skalamodel på tværs af alle fødevarer. Fem niveauer på skalaen anses som passende og tilsvarer det testede skalamærke. Brug af farver (fra grøn til rød) samt angivelse af bogstaver (fra A til E) er essentiel for den intuitive forbrugerforståelse af skalamærket. Herudover har arbejdsgruppen en række anbefalinger, som kan danne grundlag for et statskontrolleret klimamærke, som kan læses her. Næste skridt i processen kræver yderligere konkretisering, og mærket forventes af arbejdsgruppen tidligst at kunne anvendes fra 2025.

Udviklingsarbejdet er altså sat i gang, men da klimamærket ikke er implementeret endnu, anses anbefalingen for at være delvist fulgt. Klimarådet anbefaler fortsat, at der både implementeres et køkkenklimamærke og et produktklimamærke: status = gældende.