Statskontrolleret klimadatabase med information om fødevarernes klimaaftryk

En statskontrolleret klimadatabase vil medvirke til en mere ensrettet fødevareinformation, der kan benyttes som grundlag for et virkemiddel til at ændre kosten i Danmark fx gennem en afgift og en troværdig klimamærkningsordning på produkterne.
Landbrug og arealanvendelse
År
2022
Anbefalingens status
Gældende
Er anbefalingen fulgt?
Delvist
Emner
Forbrug
Påvirkning af udledninger
Både nationale og globale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Regeringen har i april 2022 afsat 9 mio. kr. til udvikling af et statskontrolleret klimamærke og i denne forbindelse ses også på muligheden for at etablere en statskontrolleret klimadatabase for fødevarer. Arbejdsgruppen for dette overrakte den 27. april 2023 sine anbefalingerne til det kommende klimamærke på fødevarer.

Arbejdsgruppen anbefaler i forbindelse med udarbejdelsen af et statskontrolleret klimamærke, at der etableres en offentlig database med fødevarers klimaftryk, der 1) kan anvendes til generisk klimamærkning af fødevarer og 2) kan anvendes i bredere kontekst f.eks. offentlige indkøb (SKI-aftaler og kommunale indkøb), i food service, restaurationsbranchen til virksomheders markedsføring samt oplysning til forbrugerne.

DTU Fødevareinstituttet skal i løbet af 2023 udvælge de 500 klimamæssigt mest interessante fødevarer for dansk forbrug, der bør indgå i den første version af databasen. Det er ambitionen, at databasen på sigt vil omfatte over 2.000 fødevarer. Den første version af databasen forventes færdig tidligst ultimo 2024. Databasen skal videreudvikles og opdateres med jævne mellemrum, og hvis særlige behov opstår.

Arbejdet med databasen er altså i gang og Klimarådets anbefaling er derfor delvist fulgt. Da den statskontrollerede klimadatabase endnu ikke er oprettet, er anbefalingen stadig gældende: status = gældende.