Retningslinjer og værktøjer for grønne offentlige indkøb

Den offentlige sektor kan vise vejen på klimaområdet ved at gå foran. Derfor bør staten videreudvikle retningslinjer og værktøjer for grønne indkøb, som statslige institutioner, kommuner og regioner kan benytte sig af.
Tværgående
År
2020
Anbefalingens status
Gældende
Er anbefalingen fulgt?
Delvist
Emner
Forbrug
Påvirkning af udledninger
Både nationale og globale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

I oktober 2020 lavede den daværende regeringen en strategi for grønne indkøb: Grønne indkøb for en grøn fremtid - Strategi for grønne offentlige indkøb. Klimarådet vurderer, at følgende områder fra strategien er væsentlige, og vurderer herunder status for målene:

  1. Emissionsfri køretøjsflåde i det offentlige i 2030. Klimarådet vurderer, at staten arbejder for at indkøbe emissionsfri køretøjer, da der er afsat midler hertil på Finanslov 2023. Men indsatsen styrer efter nyindkøb, og der findes ikke et overblik over andelen af emissionsfri biler i den samlede flåde, ligesom der heller ikke er offentliggjort et samlet billede for hele den offentlige sektor.
  2. Mål om miljømærkning af alle offentlige indkøb på områder, hvor der er officielle miljømærker. Klimarådet vurderer, at det er uklart, om regeringen arbejder for dette mål.
  3. Mål om drivhusgasreduktion for offentlige indkøbKlimarådet vurderer, at det er uklart, om det er regeringens politik, at der skal opstilles et mål.

 

SVM-regeringen har taget en række skridt for at fremme sin egen organisering af grønne, statslige indkøb. Det er gjort ved at fastlægge fælles standarder i Charter for godt og grønt indkøb, som blandt andet indeholder en såkaldt Trappemodel til at understøtte det ledelsesmæssige fokus på området. Endvidere er der sket en opdatering af hjemmesiden denansvarligeindkober.dk, som vejleder om grønne kriterier i udbud for både offentlige og private institutioner.

Anbefalingen om retningslinjer og værktøjer for grønne offentlige indkøb vurderes at være delvist fulgt. Men der er stadig et stort potentiale for at gøre noget på området, og derfor er anbefalingen stadig gældende: status = gældende.

Klimarådets anbefaling om hænger tæt sammen med rådets anbefaling om klimavenlig mad i de offentlige kantiner, som Klimarådet anbefalede i sin analyse Klimavenlig mad og forbrugeradfærd fra 2021. Denne anbefaling er ikke fulgt. Virkemidlet er uddybet her.

Klimarådets anbefaling hænger også tæt sammen med rådets anbefaling om at sætte et pejlemærke for at reducere klimaaftrykket fra offentlige indkøb og supplere det med indikatorer for væsentlige forbrugsområder såsom byggeri, tekstiler mv. Det anbefaler Klimarådet i sin analyse Danmarks globale klimaindsats fra 2023.