Forbrugsafgifter

Klimarådet foreslår, at der kommer forbrugsafgifter på klimabelastende varer. Det skal medvirke til, at danskernes forbrug bliver mere klimavenligt. Forbrugsafgifter kan nedbringe Danmarks klimaaftryk både herhjemme og ude i verden.
Tværgående
År
2022
Anbefalingens status
Gældende
Er anbefalingen fulgt?
Delvist
Emner
Forbrug
Påvirkning af udledninger
Globale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Siden Klimarådets udgivelse er et flertal i Folketinget blevet enige om at indføre passagerafgifter på flyrejser. Det skete i Aftale om grøn luftfart fra december 2023. Derudover har regeringen foreslået at hæve afgiften på forbrug af diesel. Dette er altså første skridt på vejen mod forbrugsafgifter, der principielt bør gælde alle varegrupper.

I Statusrapport 2024 gentager Klimarådet sin anbefaling om, at regeringen bør arbejde for at lægge forbrugsafgifter på særligt klimabelastende varer. Formålet med sådanne afgifter er at sænke Danmarks globale klimaaftryk og bliver dermed relevante, når man politisk ønsker at nedbringe Danmarks påvirkning af udledningerne i udlandet. Klimarådet har i analysen Danmarks globale klimaindsats anbefalet, at der sættes et pejlemærke for at reducere det forbrugsbaserede klimaaftryk.

Forbrugsafgifter er ikke løsningen til at indfri Danmarks egne, nationale klimamål. Her er det langt mere målrettet at lægge en afgift direkte på udledningerne i produktionsleddet. Det blev også konkluderet i Svarer-udvalgets endelige afrapportering om drivhusgasafgifter i landbruget fra februar 2024. Men afgifter på forbruget kan som supplement til produktionsafgifter spille en rolle i et samlet afgiftssystem i brancher, hvor der er betydelig samhandel med udlandet, som det fx er tilfældet med fødevarer.

Det er i praksis ikke muligt at lave en ensartet afgiftsmodel for alle varegrupper. Et nærliggende sted at starte her fra er forbruget af særligt klimabelastende fødevarer. Det skyldes, at der ikke er lige så mange tekniske muligheder for at omstille fødevaresektoren, som det er tilfældet i andre sektorer. Derfor er der behov for en strukturel omstilling på fødevareområdet, hvor man rykker væk fra den animalske produktion og over mod mere klimavenlige alternativer.

Klimarådets anbefaling om forbrugsafgifter er delvist fulgt grundet aftalen om passagerafgifter på flyrejser. Forbrugsafgifter bør omfatte så mange klimabelastende varegrupper som muligt. Derfor er anbefalingen fortsat gældende: status = gældende.

Ændringer og opdateringer
Er anbefalingen fulgt? ændret til delvist