Krav til udslip fra biogasanlæg

Det er et stort klimamæssigt problem, når metan lækker fra biogasproduktionen. Derfor skal der være krav til biogasanlæggene om at reducere udslippene. Præcise målinger skal understøtte disse krav.
Landbrug og arealanvendelse
År
2020
Anbefalingens status
Gældende med modifikationer
Er anbefalingen fulgt?
Delvist
Emner
Bioenergi
Påvirkning af udledninger
Nationale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Siden Klimarådet anbefalede krav til udslip fra biogasanlæg i 2020 er metantabet fra biogasanlæg blevet undersøgt nærmere. Det er blevet fastlagt, at metantabet fra biogasproduktionen er højere end hidtil antaget. Det konkluderer en rapport lavet af Rambøll udarbejdet fra Energistyrelsen i efteråret 2021. Denne konklusion kommer ud fra måle- og vejledningsydelser udført på 60 ud af i alt ca. 144 danske biogasanlæg med henblik på at gøre status på metanudledning fra dansk biogasproduktion. I arbejdet med rapporten har man derudover udviklet, forbedret og kvalitetssikret metoder til at måle metantab fra anlæg. Derudover er der etableret en landsdækkende statistik over metanudledning fra biogasproduktion, der kan bruges til nationale emissionsopgørelser og klimaplaner med videre.

På baggrund af ovenstående rapport blev der den 25. juni 2022 i forbindelse med Aftale om grøn strøm og varme 2022 indgået en delaftale om, at der skulle indføres regulering, der begrænser metantabet fra biogasproduktion. Den nye regulering trådte i kraft 1. januar 2023. Reguleringen indebærer, at biogasanlæggene skal have et egenkontrolprogram og desuden få gennemført en årlig kontrol ved en uafhængig tredjepart første gang inden 31. december 2023. Desuden indføres en punktkildegrænse på højst 1 pct. fra opgraderingsanlæg.

Klimarådet indsendte 1. september 2022 et høringssvar vedrørende regulering af metantab fra biogasanlæg, da der vurderes at være udfordringer med reguleringen. Udfordringerne er blandt andet, at reguleringen ikke stiller krav om, at der skal foretages målinger af, hvor stor en gasmængde, der faktisk tabes fra anlæggene. Det vil derfor ikke nødvendigvis blive dokumenteret, hvorvidt reguleringens krav om egenkontrol og lækagesøgning mv. virker efter hensigten. Desuden vurderes grænseværdien for opgraderingsanlæg at være for høj. Udfordringerne risikerer at betyde, at metantabene ikke reduceres tilstrækkeligt. Derfor vurderes anbefalingen af være delvist fulgt og er gældende med modifikationer: status gældende med modifikationer.